Afscheid van Benedictus XVI

Beste Joe,
je bent al van mij gewend dat ik je bij je voornaam noem. Niet dat je ooit gereageerd hebt op mijn open brief aan jou, die natuurlijk ”Hey! Joe” heet. Ook niet toen het boek in Duitsland werd uitgegeven. Maar ik heb begrepen dat het Vaticaan nooit antwoordt op kritiek. Dat zou een dagtaak zijn, dus dat snap ik wel. Ik heb bewondering voor het feit dat je opstapt. Ik geloof niets van je excuus dat je te oud bent geworden om je taak goed te vervullen. Ik denk eerder dat jij je opvolger wilt helpen benoemen. Officieel mag je je nergens mee bemoeien, maar ik weet zeker dat je de cardinalen al hebt bewerkt. Er komt een waardige voortzetter van de Ratzinger doctrine op de pauselijke troon, dat kan niet anders. Vast geen zwarte paus, al weet je het nooit met jou. Afrika heeft de toekomst vanuit jouw perspectief bezien, dus waarom eigenlijk niet? Of een Zuidamerikaan? Doe ons een plezier en laat het geen Italiaan zijn: veel te dichtbij de maffia en de lokale corruptie. Een Canadees lijkt me saai en weer een Duitser zou jouw je glans ontnemen. Nee, het wordt misschien gewoon een jonge paus, een man die op de lange termijn jouw doctrines kan implementeren. Enfin, ik wens je nog de energie om boeken te schrijven, want dat kun je wel. Ik las laatst een werk van Cioran, je weet wel de man die bedacht dat niet Bach veel te danken heeft aan God, maar God juist aan Bach. Muziek als marketing! Maar natuurlijk. En Bach had weer veel te danken aan de hel; de hel weer aan de hemel; de hemel weer aan God. En zo is het cirkeltje rond. O ja: geloof heeft alles te danken aan armoede; armoede heeft veel te danken aan India en Moeder Teresa; haar Nobel prijs heeft veel te danken aan dynamiet; de dynamiet binnen jouw kerk heeft veel te danken aan sex en corruptie en die hebben weer alles te danken aan de aard van de mens. Nou ja, kijk maar wat je hier mee doet. Het ga je goed, ik mag je wel. Ook na je aftreden mag je op mij reageren. Dan kunnen we eens echt praten over de zaken die voor jou taboe zijn.

1 Reactie
  • Derk
    Geplaatst op 23:19h, 27 februari Beantwoorden

    Hij is weer mooi Marc, Ratzinger, de hardliner, hij kwam als de “Panzerkardinal”, ook wel gekenschetst als “God’s Rottweiler” en hij gaat (althans uiterlijk) als een breekbare oude man, die – en dat waardeer ik – heeft gezegd dat het leek of God zo nu en dan lag te slapen- . Denk dat het verstandig is dat God misschien nog een wat langer dutje doet, zogezegd een oogje toe doet, totdat de RK kerk er eens een beetje uit is…….

Geef een reactie