Antisemitisme? Allemaal een keppeltje dragen!

Het antisemitisme in Nederland neemt toe, net als in België, Frankrijk en Duitsland. Dit blijkt uit tal van voorbeelden zowel op het niveau van rabbijn Jacobs, van wie de ruiten worden ingegooid, als op dat van mijn buren, die hun keppeltje in hun zak houden om ‘veilig’ over straat te kunnen. Jacobs beweert in een interview met Trouw dat hij zijn baard oprolt en met spelden vastzet on der zijn kin, om niet teveel op te vallen als belijdende jood. Tijdens de anti-Israel (pro Gaza) demonstratie in Den Haag, afgelopen donderdag, hebben demonstranten ontoelaatbare bedreigingen geuit jegens joden. De politie greep (op advies van de burgemeester) niet in. Pas toen journalisten klaagden over de toon en agressieve houding van de demonstranten is het Openbaar Ministerie overgegaan tot onderzoek.
Deze lakse houding, waarbij het zogenaamd allemaal wel meevalt en waarbij de-escalatie belangrijker is dan confrontatie, is gevaarlijk. Het kan niet zo zijn dat de naoorlogse generaties gestaag hun historisch besef verliezen en respectloos en gedachteloos discrimineren. Ook is het onbegrijpelijk dat joodse gezinnen in groeiende getale Nederland verlaten zonder dat wij daar als gemeenschap iets aan doen. Als Nederland niet veilig is voor joden, dan is er iets mis met alle niet-joden in dit land.
Natuurlijk kun je tegen de politiek van Israël zijn, maar dat betekent niet dat je joden de dood toewenst. Dit op straat schreeuwen, ook in het Arabisch, is bewust kwetsend en daardoor discriminerend en onaanvaardbaar. De wereld is te klein als moslims op deze wijze worden benaderd en de media zullen niet rusten voordat er maatregelen worden genomen. Voor de islamitische medemens hebben de meesten van ons namelijk wel compassie ontwikkeld, een kwestie van opvoeding.

Zoals Jacobs in het Trouw interview aangeeft: antisemitisme kruipt er geleidelijk in. Het is geen beurskrach die mensen wakker schudt, maar eerder te vergelijken met inflatie. Wij moeten collectief hiertegen in gaan, desnoods door met z’n allen op zaterdag een keppeltje te gaan dragen. Deze in je zak stoppen is een begrijpelijk angstsignaal maar ook het begin van buigen. En dat zouden we toch nooit meer laten gebeuren?

1 Reactie
 • Alida Meursing
  Geplaatst op 00:34h, 06 augustus Beantwoorden

  Om met minister Timmermans te spreken: “Dit is geen strijd tussen Joden en moslims.
  Wie dat er in Nederland wel van maakt, trapt niet alleen in de val van radicalen, maar ontneemt ons ook de kans van positieve invloed te zijn in de regio.”

  Joodse mannen dragen keppeltjes en moslim vrouwen hoofddoeken? Als gevolg van het hoofddoekenverbod zijn veel moslima’s (in navolging van joodse vrouwen??) pruiken gaan dragen. Zo is toch het hoofd bedekt. Daar gaat het immers om. Pruikeniers in Istanboel varen er wel bij. Beeldschone pruiken maken ze.
  Een baard opknopen? Zijn alle baarddragers belijdend joods? Bebaarde kinnen van Nederland verenigt u!

  Moet dat zo nodig? Laten zien waar we bij ‘horen’ ? Het kruisje om de hals (vergeet niet het Hugenotenkruis!), de zegelring, de Hermès carré, laatste Gucci tas, het keppeltje, de hoofddoek, misschien zelfs wel de Land Rover.

  Laten we ophouden met te denken ‘uitverkoren’ te zijn en dat aan de rest van de wereld te willen laten zien.
  De meeste mensen willen ‘gewoon’ leven, een dak boven het hoofd, werk, veiligheid voor kinderen. In Gaza wordt gewoon leven onmogelijk gemaakt en zijn kinderen niet veilig.

  Hoe wij nog enige invloed (laat staan positieve) kunnen uitoefenen op de niet aflatende verstandsverbijstering van Israël, dat ongerichte speldenprikken beantwoordt met gerichte vernietiging, is me een raadsel.

  Al jarenlang voer ik mijn eigen boycot: ik zal nooit een stap in het land zetten en ik koop geen producten uit Israël.
  Dat gaat heel ver terug: ik ken – uit eerste hand – de verhalen uit Jerusalem 1949; de Palestijnse buurman wiens sinaasappelplantage werd afgesloten van irrigatie en die van mensen die het opblazen van het King David Hotel overleefden.

  Ik doe niet mee aan oproep keppeltje dragen. Voor zover ik weet is keppeltje slechts voorbehouden aan mannen. Bij oproep om allemaal keppeltje te dragen zijn vrouwen dan ook uitgesloten.
  Misschien eerst een actie in Joodse gemeenschap: ‘Een keppeltje voor iedereen, dus ook voor vrouwen’???

  De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken heeft denk ik een goede zaak voor het Internationaal Strafhof. Ik word misselijk van de berichtgeving; de aantallen slachtoffers, waaronder 400 kinderen. De puinhopen.

  De 400 Palestijnse kinderen die nu slachtoffer werden van gericht vuur kregen geen ‘ontvangst’ en cortège van Eindhoven naar Hilversum. Zij en hun familie zullen ook nooit de aandacht krijgen die – terecht – werd en wordt geschonken aan de slachtoffers en nabestaanden van de uit de lucht geschoten Malaysian Airways vlucht.

  We moeten zo langzamerhand toch echt af van het verdedigen van wat uit naam van de staat Israël gebeurt. Is dan alles gerechtvaardigd omdat de Nazi’s zes miljoen joden vermoordden? Niemand kan voorbij aan deze genocide, maar niemand zou zich daar ook op moeten kunnen beroepen.

  De zes miljoen slachtoffers hebben nooit de kans gekregen om Israëli te worden. Het is maar de vraag of zij dat gewild zouden hebben.

  Zijn wij antisemitischer geworden? Dat betwijfel ik.
  Wat ons ontbreekt is historisch besef.

Geef een reactie