Begint in Tomsk Poetins Waterloo

Begint in Tomsk Poetins Waterloo?

Vlak voordat hij werd vergiftigd bracht Alexej Navalny een bezoek aan twee Siberische steden, Tomsk en Novosibirsk. Terwijl hij in Berlijn net uit zijn kunstmatige coma ontwaakte, wonnen in beide steden kandidaten van zijn team de voorverkiezingen door Vladimir Poetins Verenigd Rusland partij te verslaan. Navalny bewees hiermee dat hij ook buiten Moskou en Sint-Petersburg, waar de oppositie het sterkst is, invloed uitoefent, onder meer met zijn scherpe anti-corruptie berichten op YouTube. Navalny schreef dat Tomsk ‘gevangengehouden wordt door maffia-afgevaardigden’ terwijl hij aan een eenvoudige keukentafel zat en door de lijst van zogenaamde stadsvoorzieningen bladerde. Hij beweerde dat een club gemeenteraadsleden de stroom, het water en de lokale organisatie die sociale woningen moet verdelen hebben geprivatiseerd en zich daarmee schandelijk verrijken. ‘De bewoners van Tomsk worden dagelijks meerdere malen gedwongen de maffia te betalen’ zegt Navalny op de video, die al 3,8 miljoen kijkers heeft getrokken. Hierin komen ook twee gemeenteraadsleden voor die werden weggestemd en opgevolgd door leden van het Smart Voting-initiatief van Navalny. Ook in de rest van het land trok hij aandacht met zijn strijd tegen de corruptie, ongetwijfeld de hoofdreden dat hij werd uitgeschakeld met Novichok.

Op het eerste gezicht leek het erop dat Siberië voor Poetin zo ver ligt dat het niet de moeite waard was om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. Maar Navalnys collega Lyubov Sobol zegt op Twitter dat de verkiezingen wel degelijk ‘vuil’ waren maar dat, ondanks de fraude, ‘we toch wisten te winnen.’ Golos, een onafhankelijke organisatie die de verkiezingen heeft gemonitord, kreeg 1076 klachten binnen van ongeregeldheden en fraude. Ella Pamfilova, hoofd van het Russische Centrale Verkiezingscomité, zei dat het slechts om ‘minimale overtredingen’ ging. Poetins partij claimt intussen toch de overwinning in Siberië omdat haar kandidaten in de meerderheid van de regio’s de overwinning behaalden.

Tomsk is een van de oudste steden van Siberië, met de oudste universiteit van Rusland. Tegenwoordig zijn er maar liefst zes universiteiten waar 100.000 studenten voornamelijk technische vakken volgen. In Tomsk wonen iets meer dan een half miljoen mensen, van wie er zo’n tweeduizend zo arm zijn dat ze geen identiteitspapieren bezitten. Paspoorten zijn voor reizigers die het land uit willen, de door Peter de Grote ingevoerde propiska is voor alle Russen een verplicht document. Wie geen propiska heeft kan geen kamer huren, geen treinkaartje kopen, niet trouwen, geen kind aangeven bij de gemeente en geen baan vinden. Zonder propiska besta je in Rusland niet. Als je sterft wordt het niet geregistreerd. Wie geen vaste woon- en verblijfplaats heeft (en dus geen propiska) heet een bomzhi, een ander woord voor schorem. Een dakloze heeft geen rechten, mag niet stemmen en mag het openbaar vervoer niet gebruiken. Een duivelse vicieuze cirkel waartegen de tweeduizend daklozen van Tomsk hadden willen protesteren door tegen Poetin te stemmen, als ze maar hadden gemogen. Boris Yeltsin heeft ooit een wet getekend die het propiska-systeem zou beëindigen, maar zoals veel dat hij voorstelde niet is doorgegaan, geldt dat ook hiervoor.

Tomsk was tijdens de Koude Oorlog verboden gebied voor buitenlanders, een zogeheten ‘gesloten stad.’ Opmerkelijk is de bouw geweest van de ‘geheime’ stad Tomsk-7, ook wel bekend als ‘Postbus 5’, vijftien kilometer buiten het huidige Tomsk. Daar werd, ver van pottenkijkers, de eerste Sovjet kerncentrale neergezet, de Sibirskaya Nucleaire Installatie.

Geen reactie's

Geef een reactie