Beste Donald

Vandaag word je geïnaugureerd. Volgens sommigen wordt maandag Pence alweer je opvolger, maar daar geloof ik niets van. Als journalist en historicus geniet ik eerlijk gezegd nogal van jouw komst. Geen krant hoeft meer na te denken over de opening, jij reikt zelf de koppen aan, Twitter wordt een aaneenrijging van quotes, cartoonisten kunnen slapend hun werk doen, je bent kortom een zegen voor de media. Je bent ook nu al historisch: de laagste waardering van een president-elect ooit; de meest geciteerde president-elect ooit; de slechtst maar wel meest herkenbaar gekapte president; de brutaalste ook, de eerste echte ondernemer in het inmiddels met goud bedekte Witte Huis (binnenkort Golden House?), die er geen doekjes om windt, die woorden als diplomatie, takt en subtiliteit niet kan spellen, die ‘my way or the highway’ in zijn zegelring heeft staan. Van jou kunnen we leren hoe je krom recht kunt praten, hoe je je zaken kunt afstoten door ze aan je eigen kinderen toe te vertrouwen, hoe je omgeven kunt worden door vrouwelijk schoon juist omdat je ongevraagd aan ze zit, hoe je de armen kunt paaien door te doen alsof geld niet belangrijk is en hoe je Mexico kunt helpen een beetje zelfstandiger te worden.

Petje af, zo fijn dicht bij de emotie van de gewone man, die denkt dat jij in je eentje Amerika weer groot gaat maken. Ik ben benieuwd hoe je je nieuwe baan over een half jaar vindt. Saai, waarschijnlijk, teveel vergaderen, te weinig buiten spelen, teveel camera’s om vrijuit te kunnen pussy’en, teveel lastige persmuskieten die niets kunnen en jou voortdurend verkeerd interpreteren. Denk niet dat je je kunt gedragen zoals de Kennedy broertjes dat met la Monroe deden: die verdomde sociale media staan niet altijd aan jouw kant.

Het is denkbaar dat je de handdoek nog voor het einde van je termijn in de ring gooit, omdat je het niet kunt laten om elke dag geld te verdienen. Het zit in je bloed, in tegenstelling tot politiek. Op eieren lopen is niets voor jou, maar ik weet zeker eerder dat je er iets op gaat vinden. Je gaat de zaken delegeren naar een van je rijke ministers die net zo goed als jij weten wat leiding geven is. Daarom heb je oliebazen en generaals om je heen verzameld, zodat jij lekker kunt gaan golfen.

Volgens mij heb je overal al aan gedacht. Behalve misschien aan de eenzaamheid van je vrouw en kind, die achterblijven in jullie sobere huis. Ik zou er niet vanuit gaan dat zij vier jaar op je blijven wachten. Dat zou wat zijn, hè, als je straks je bezittingen kwijt bent aan je onbetrouwbare kroost en je vrouw er met Bill Clinton vandoor is?

Eenzaamheid aan de top, het lot van de machtigen. Voor nu: slaap zacht in je gouden kooi. Morgen mag je China de oorlog verklaren, Rusland uitnodigen de Baltische staten binnen te trekken, alle Palestijnen laten opblazen om je vrienden in Israel te bewijzen dat je meent wat je zegt. Niets lucht zo op als commando’s geven die een mondiaal gevolg hebben.

Beste Donald, alleen je voornaam belooft al zoveel goeds. Ik wens je het allerbeste. Bel me als het niet meer gaat, ik heb zoals je weet wel meer dictatortjes geholpen.

Geen reactie's

Geef een reactie