Brigitte Macron: Ik ben geen bloemenvaas

Brigitte Macron (65) lijkt de nieuwe exponent van de moderne Franse vrouw te zijn. Na de perfectie van Brigitte Bardot en Catherine Deneuve is rijp het nieuwe jong geworden. De huidige Marianne is 24 jaar ouder dan haar man Emmanuel. ‘Natuurlijk ontbijten we samen’, zegt zij tegen The Economist. ‘Ik met mijn rimpels, hij met z’n frisse gezicht.’ Over zichzelf zegt ze met een goed gevoel voor humor: ’Ik ben er, zonder er te zijn en er toch te zijn.’ Terwijl de populariteitsgraad van president Macron in twee jaar tijd is gezakt van 66% naar 34% is die van Brigitte constant op 67% blijven staan. Toen de voormalige lerares Frans onlangs een school bezocht werd ze volgens de media ‘bijna hysterisch’ verwelkomd. Celebrity tijdschriften hebben het over ‘bibimania.’ Zelfs Carla Bruni, de vrouw van ex-president Nicolas Sarkozy, was niet zo geliefd als Brigitte. Alleen Bernadette Chirac, de vrouw van voormalig president Jacques Chirac, was populairder, opmerkelijk genoeg omdat zij het schuins marcheren van haar man door de vingers zag.

Toen ze in 1953 werd geboren als Brigitte Marie-Claude Trogneux was Frankrijk op zoek naar een nieuwe definitie van sex appeal. De bikini en Bardot vormden na Simone de Beauvoirs ‘Le deuxième sexe’ (1949) het begin van een antwoord. Zeventig jaar later zijn ze er nog niet helemaal uit. Franse vrouwen anno 2018 moeten navigeren tussen kantoorbanen en stiletto hakken, terwijl ze ongeveer als enigen durven toe te geven dat ze machogedrag nog enigszins aanvaardbaar vinden. De #MeToo beweging vond bij veel oudere actrices geen gehoor. Bardot (83) zei dat ze het juist leuk vond om complimentjes over haar figuur te krijgen, terwijl in 2017 16.400 gevallen van verkrachting werden gemeld.
De Franse ‘First Lady’ staat door haar leeftijd en de jongste ontwikkelingen op het gebied van moraal in het middelpunt van de vraag hoe Franse vrouwen zichzelf zien en hoe de rest van de wereld naar ze kijkt. Brigitte Macron zal niet, zoals Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, een poster laten maken waarop staat: ‘Mijn rok is geen uitnodiging.’ Van jongs af aan heeft zij al minirokjes gedragen. Maar ze was ‘not amused’ toen Donald Trump het lef had om tijdens het officiële bezoek van de Macrons aan Washington Brigitte te roemen om haar ‘goede lichamelijke conditie.’
Nee, feministisch is zij bepaald niet, maar wel dynamisch, moeder van drie volwassen kinderen (haar oudste zoon is maar twee jaar jonger dan de president), zeven keer grootmoeder, een moederfiguur met een onderwijsverleden. Dat schept vertrouwen en geeft een beeld van onafhankelijkheid. Ze was de eerste in haar familie die ging studeren, maar gaf haar baan op toen Emmanuel minister van Economische Zaken werd in de regering Hollande. Ze staat graag naast haar man bij officiële gelegenheden, maar heeft tegen het blad Elle beweerd dat zij nooit een stap achter hem zal gaan lopen. Ze s misschien geen feministe, maar wel een moderne vrouw en een rolmodel voor 65 plussers en, gek genoeg, ook voor de jeugd.
Brigitte Macron doorbreekt een patriarchaal patroon waarbij oudere presidenten aan de zij van hele jonge vrouwen liepen en daarmee een voorbeeld waren voor andere Franse mannen. Ook vinden veel Fransen het sympathiek dat de oud docente nog steeds haar ‘leerling’ coacht bij repetities van voordrachten. Haar rol gaat veel verder dan die van decoratie (‘Ik ben geen bloemenvaas’) maar zij is zo slim om die vooral achter de coulissen te spelen.

 

1 Reactie
  • Peu
    Geplaatst op 19:05h, 19 december Beantwoorden

    Hoe waar en hoe mooi verwoord!

Geef een reactie