Cash is koning, prinses is winnaar

Prinses Maxima mocht vorige week het startsein geven voor de campagne “Zonder cash ben je nergens”, die jongeren moet aanzetten bewuster om te gaan met geld. Het mannetje Cash moet hen wijze raad geven. Hij zegt niet dat je op je geld moet gaan zitten, maar wel dat je moet leren uitkomen met het geld dat je hebt en dat je meer uit je euro haalt als je er slimmer mee om gaat. Wat een mooi initiatief! Ik ben het helemaal eens met het standpunt dat je niet te vroeg kunt leren met geld om te gaan. Als we de overheidsmaatregelen die nodig waren om banken zoals ABN AMRO te redden echt duurzaam willen maken, dan moeten diezelfde banken hun nieuwe verantwoordelijkheid ook onder ogen zien: niet geld ‘pushen’, maar de klant leren met zijn centen om te gaan. Minder winst maar ook minder risico. Inderdaad, geen uitgangspunten voor een ouderwetse bank. Maar wel voor die van morgen. Dat zou je tenminste denken, na de drama’s van de afgelopen jaren, waarbij arrogantie, zelfverrijking, intransparantie en gebrek aan belangstelling voor de klant hoogtij vierden. Maar nee.

Ik ben al een maand of negen bezig met het idee “ONS” aan Nederlandse banken te slijten. ONS is geen bank maar een initiatief ter verbetering van het geldbesef bij de gemiddelde burger. Het is een community die met elkaar leert om te gaan met de beschikbare gelden, van zakgeld en beurs via huishoudboekje en spaarrekening.  Om lid te worden van ONS moet je via een spel op het internet toegangsexamen doen. De basics van geld managen zullen we maar zeggen. daarna krijg je een pasje waarmee je slim kunt inkopen. Community-leden krijgen kortingen bij de sponsors (frisdrank/water/clubs/biowinkels/sportschoenen etc.) waardoor hun euro vijf tot vijftien procent meer ‘ waard’ wordt. Dat is leuk.

Ik richt mij op de groep 12-21 jarigen. Dat zijn in Nederland 1.8 miljoen koopkrachtige mensen die niet vroeg genoeg willen leren hoe je slim kunt worden met geld. Maar hoe en waar leer je dat vandaag? Nergens. Juist meer lenen en op de pof leven wordt aangemoedigd…Bij ONS gat het om leren dat honderd euro geen tweehonderd euro is; leren indelen, sparen, plannen en eventueel beleggen. Alles in micro. Micro leningen, micro spaarplannen, micro investeringen in micro bedrijven. Geld is niet alleen nuttig maar ook leuk. Niet met het opgestoken vingertje tegen de jeugd zeggen ‘sparen’ of ‘bezuinigen’, maar zorgen dat men snapt wat geld eigenlijk is (en doet). ONS is fun, en onafhankelijk. ONS is niet van de ouders maar van de community, de leden dus. De participerende bank levert de vergunning, de controle en vooral het goedkope of gratis advies. Mooie manier om sorry te zeggen en echt iets terug te geven aan een samenleving die het vertrouwen in de financiële wereld kwijt is. Ik ben met ONS langs geweest bij ABN AMRO, SNS Reaal, ASN, het Holland Financial Centre, en via via ook nog eens bij het Ministerie van Financiën (toen nog van Wouter Bos, die vanzelfsprekend duurzaamheid moest hebben gewenst na zijn ingrijpen in het bankwezen) en iedereen die de presentatie zag vond het een prachtidee. Maar niemand deed wat. Bang en vastgeroest. En ik geen opdracht…Misschien moet ik eerst prins(es) worden voordat ik goede plannen aan de man kan brengen. Maar ik hoop vooral dat het Cash project gaat werken. Mijn zoons hebben al tienduizenden euro’s schuld dankzij de souplesse van het rijk en de banken nog voordat ze een baan hebben. Voor hen kan Cash nog net op tijd komen om de schuldenberg niet onoverkomelijk te maken.

1 Reactie
  • andrea
    Geplaatst op 09:40h, 28 april Beantwoorden

    grappig zo zit ik weer in China en kom door toeval je blogje tegen, goed idee hoor dat ONS. Als je weer in China bent (Peking) moeten we maar eens een wijntje drinken!!!! Je bent verder geen steek veranderd!!!!

Geef een reactie