Dansen met robotten: hoe onderwijs in de VS moet veranderen

‘If you think education is expensive, wait until you see how much ignorance costs in the 21st century..’ Dit zijn woorden uit een toespraak die Barack Obama vorige week in New York hield. Hij richtte zich vooral op de Amerikaanse middenstand en arbeidende klasse, die hun inkomen, in tegenstelling tot hun rijkste landgenoten, tussen 2005 en 2012 niet zagen verviervoudigen, maar eerder zagen teruglopen. Obama maakt zich terecht zorgen over de toekomst van miljoenen Amerikanen die de boot dreigen te missen omdat hun kennis (ineens) niet aansluit bij de behoefte op de markt. Een zeer recent onderzoek van twee hoogleraren, Frank Levy (MIT) en Richard J. Murnane (Harvard), waarop Obama zich deels heeft gebaseerd, toont aan hoe de middenklasse is ‘uitgehold’ en hoe slecht zij is voorbereid op de huidige uitdagingen: ‘Een nieuw productie tijdperk is begonnen, waarvan de organisatie principes even verschillend zijn van de industriële revolutie als die van het industrieel tijdperk verschilden van de agrarische periode.’ De vrijwel onbeperkte productie capaciteit 0die steeds minder menselijke arbeid vereist- heeft gezorgd voor een groeiende werkloosheid, juist onder diegenen die decennia lang konden rekenen op een baan. Waar ging het mis? Heeft dit te maken met onaangepaste opleidingen, om niet te zeggen slechte scholen? Nee, zeggen Levy en Murmane: scholen zijn niet slechter geworden, het onderwijs zelf moet veranderen om aan de eisen van een nieuw tijdperk te beantwoorden.’De hedendaagse problemen komen voort uit de groeiende complexiteit van de skills die nodig zijn in de moderne economie.’ Scholen moeten de Amerikaanse kinderen ‘voorbereiden om te dansen met robotten.’ En dat gaan de Amerikanen doen door al heel vroeg kinderen veelzijdig onderwijs te geven. Vier-jarigen moeten al leren oplossingsgericht te zijn in plaats van te herhalen. Uit je hoofd leren is mooi, Memory spelen beter, maar raadsels oplossen het beste. Om problemen te kunnen oplossen zal andere informatie overgedragen moeten worden. En daar is een speciale woordenschat voor nodig, die heel jonge kinderen goed kunnen absorberen. Verbaal talent op de kleuterschool ontwikkelen, dat moet de oplossing brengen. Wat je weet als je 4 bent zal je toekomst bepalen! Dat neemt niet weg dat het in Amerika ook belangrijk blijft om in het juiste gezin geboren te zijn. In het egalitaire Amerika heerst klassenjustitie ten slotte nog steeds, vooral in het onderwijs. Maar het is hoe dan ook geen slecht idee om ook bij ons kleuters al serieus te nemen en ze te leren denken en praten als Brugman.

3 Reactie's
 • Derk van Bodegom
  Geplaatst op 22:39h, 29 juli Beantwoorden

  … maar Brugman was een pater Mark… :):)

 • Hein Van Maasdijk
  Geplaatst op 10:39h, 30 juli Beantwoorden

  Maar staan wij er in Nederland dan zo veel beter voor? Het wetenschappelijk onderwijs wordt (of is al) uitgehold en wat doen we dan op de lagere school om de kinderen voor te bereiden op het post-industrieele tijdperk? Dus ook hier hebben wij in het onderwijs visionaire geesten nodig die begrijpen waar we naar toe gaan en wat daarvoor nodig is. Maar over het algemeen zitten er in den Haag meer bureaucraten dan visionaire geesten en dat is beangstigend.

 • Ummo Bruns
  Geplaatst op 09:24h, 04 augustus Beantwoorden

  Terechte zorg van Obama en denk dat de VS dit ook concretiseert. Wellicht een idee om ook in Nederland ervoor te zorgen dat de scholier op jonge leeftijd leert om te gaan met woorden en goede presentatie, niet het sterkste punt in NL (veel verbaal geweld, maar weinig inhoud)

Geef een reactie