De heksen zijn terug

Sinds Donald Trump president is bundelen elke maand duizenden heksen in Amerika hun magische krachten om hem te verdoemen. Een paar van die heksen verzamelen zich bij de juiste maanstand onder aan de Trump Tower in New York, anderen werken van huis uit. Op hun altaren staan foto’s van Trump die ze op de sociale media zetten met de kernwoorden #BindTrump en #Magic Resistance. De accessoires bij de weinig flatteuze foto’s bestaan onder meer uit tarotkaarten en een stompje oranje kaars.

Parallel aan deze heksenbeweging zijn in sommige Amerikaanse staten groepen ontstaan die de naam Witchdragen. Terwijl in Europa de gele hesjes de straat op gaan, protesteren deze in het zwartgeklede en gemaskerde vrouwen op hun manier tegen sociale onrechtvaardigheid. Ze veroordelen de onbestrafte moorden op politieagenten, het migrantenbeleid van de overheid en de intolerantie jegens transseksuelen. Op Instagram vallen ze de ‘fanatieke religieuze Amerikanen’ aan, ‘die sinds de zeventiende eeuw de vrouwenrechten schenden.’

Ook in Frankrijk zijn heksen weer populair. In Parijs en Toulouse doemde in september 2017 ineens een ‘witch bloc’ op, een anarchistisch-feministische groepering die met spandoeken liep waarop president Macron de brandstapel werd toegewenst. De Parijse uitgeverij Cambourakis is de serie ‘Heksen’ begonnen met een ‘Praktische gids van het goddelijk feminisme’ (2018), geschreven door Camille Ducellier, de regisseur van de documentaire ‘Heksen, mijn zusters.’

Op Instagram (#WitchesOfInstagram) is hekserij goeie business. Online winkels verkopen kaarsen, kristallen, kruiden en maskers. In Frankrijk is een boek over de ziel van de heks een bestseller (Âme de sorcièrevan Odile Chabillac).

Hekserij is van alle tijden. In de zestiende en zeventiende eeuw werden zo’n honderdduizend heksen in Europa geëxecuteerd, 85% van hen vrouwen. De blinde haat richtte zich tegen de mysterieuze krachten die in de vrouw zouden steken en de man tot wanhoop dreef. Sindsdien wordt de jacht op heksen geïdentificeerd met mannelijke dominantie.

Al in 1968 liepen, op Halloween, vrouwen met zwarte kappen in New York namens de ‘Women’s International Terrorist Conspiracy from Hell’ over Wall Street. Volgens de feministe Robin Morgan had het zingen van occulte liederen effect: de beurs zakte een paar uur na de optocht met anderhalve punt en de dag daarop zelfs met vijf punten. De magische krachten hadden hun werk gedaan.

De huidige generatie ‘heksen’ is opgegroeid met Harry Potter, de serie ‘Charmed’ waarin drie heksenzusjes de hoofdrol spelen en Buffy , the Vampire Slayer. Hierin speelt de scholiere Willow eerst een verlegen meisje maar later groeit zij uit tot een machtige heks.

Magie lijkt diegenen die zich door hun omgeving gekleineerd en ongezien voelen een handvat te bieden. Zij ontvluchten de technologische wereld door het spirituele op te zoeken en het irrationele te omarmen. Daarnaast hebben westerse feministen hekserij herontdekt als politiek wapen tegen mannelijke arrogantie, sterk gepersonaliseerd door Donald Trump, de man die weg hoopt te komen met aanranding en verkrachting. ‘Wij zijn de kleindochters van de heksen die jullie niet hebben kunnen verbranden’ luidt een door hen gebruikte slagzin. Hekserij als wapen van de onderdrukten, als sprankje hoop voor degenen die hopeloos zijn, zoals Mona Chollet schrijft in Sorcières. La puissance invaincue des femmes(2018).

 

Geen reactie's

Geef een reactie