De ‘nieuwe armoede’ van de Saoedi’s

De ‘nieuwe armoede’ van de Saoedi’s

In een wereld die op zijn kop staat is er gelukkig één vertrouwde constante: het Midden-Oosten dat zich opwindt over Israël. Maar in Saoedi-Arabië is de toon richting de Joodse staat aanzienlijk milder aan het worden. Dat koning Salman en diens machtige zoon, kroonprins Mohammed bin Salman, contact met Israël geen taboe meer vinden was al duidelijk toen een paar jaar geleden bekend werd dat de Mossad nauw samenwerkt met de Saoedische geheime diensten, bien étonnés de se trouver ensemble. Verdere versoepeling van de relatie lijkt eraan te komen, al was het maar om aartsvijand Iran te irriteren.

De overheid test de reactie van de bevolking op de nieuwe koers via televisieprogramma’s. ‘Exit 57’ is een populaire serie waarin een familie de hoofdrol speelt aangevoerd door de acteur Nasser al-Gassabi. In een van de afleveringen raakt zijn zoon Ziad via een online videospel bevriend met een Israëlische jongen. En zoals dat gaat zorgt deze vriendschap voor de nodige discussies in de huiskamers. Maar niet iedereen is verontwaardigd: Gassabi’s tv-schoonvader noemt Israël een werkelijkheid waarmee rekening gehouden moet worden en de Palestijnen ‘ondankbare vijanden.’ Ook in de serie ‘Um Haroun’ spelen Joodse karakters een hoofdrol en ook hiervoor geldt: het aantal kijkers neem toe, niet af, een positief signaal voor de initiatiefnemers van een toenadering tot Israël.

‘Exit 57’ wordt niet alleen gezien als test voor onverwachte politieke koerswijzigingen, de serie voedt de Saoedi’s ook een beetje op. Met humor wordt gepeild of de Saoedische man zich kan vinden in meer vrijheden voor vrouwen en de luie Saoedische jeugd opgeroepen de handen uit de mouwen te steken. Zo krijgt Gassabi plotseling een vrouwelijke baas nadat een te vroeg gevierde promotie aan zijn neus is voorbijgegaan. In de serie ‘Ureem’ wordt een rijkeluiszoontje gedwongen taxichauffeur te worden, een baan die tot voor kort alleen door gastarbeiders werd ingevuld.

Al het amusement ten spijt is de Saoedische samenleving de laatste maanden eerder somberder geworden. De sociale hervormingen van kroonprins Mohammed bin Salman leken aanvankelijk voor opluchting te zorgen maar worden nu overschaduwd door strenge economische maatregelen. Als gevolg van de sterk gedaalde olieprijs en de corona crisis moet de buikriem zelfs in het schatrijke Saoedi-Arabië worden aangehaald. Kende de bevolking decennialang geen belasting, zagen de autoriteiten zich gedwongen die wel degelijk in te voeren. De BTW is vorige maand verdrievoudigd, de talloze ambtenaren hebben hun salaris met, omgerekend, 260 euro zien afnemen, zelfs benzine is zo duur geworden dat veel autobezitters overgaan op zuinige modellen. Deze impopulaire maatregelen worden overigens niet op primetime televisie aangekondigd maar ’s ochtends vroeg.

De ‘nieuwe armoede’ heeft niet alleen gevolgen voor de verhouding met Israël. Omdat de Saoedi’s niet meer volop durven te rekenen op de steun van de Verenigde Staten zullen zij, schoorvoetend, zelf de geld besparende vredesstichter in de regio gaan spelen. Om te beginnen zal Saoedi-Arabië zich zo snel mogelijk moeten terugtrekken uit de oorlog in Jemen, die niet alleen kostbaar is, maar ook slecht voor het imago. En alleen een positief imago zal internationale investeerders overhalen de nodige miljarden in de verzwakte economie van het koninkrijk te pompen. Ook aan de ernstig geëscaleerde ruzie met hun neven in Qatar zal een einde komen, want trotse volharding is duur.

2 Reactie's
 • Edzard van Basten Batenburg
  Geplaatst op 09:53h, 29 mei Beantwoorden

  Mon Cousin,

  Zeer interessant.
  Ben benieuwd hoe dat gaat verlopen.!!??

  Ton Cousin

 • Marina Kortenbout
  Geplaatst op 18:05h, 03 juni Beantwoorden

  Interessante bespiegeling!

Geef een reactie