Oranje en de moraal

Koningsdag en het kampioenschap van Ajax op één weekend. De Nederlandse volksaard gecomprimeerd in 48 uur brallen, doorzakken, hossen en zingen. Saamhorigheid is echter niet hetzelfde als samen zijn. Samen zijn houdt in dat wij de interactie echt beleven en niet over ons heen laten storten. Uit samen zijn volgt zelf zijn, volgt identiteit en karakter. En karakter heeft weer te maken met moraal. Moeten we hieruit opmaken dat Nederland wel in staat is om te feesten, maar niet bewust bezig is met zijn aard, oftewel zijn ‘ziel’? Stel je komt uit Spanje of Frankrijk en je kijkt het hier tijdens vorig weekend eens goed aan: alles draait om instant beloning, handel, groepsdynamiek gepaard met macht en potentieel geweld, om snacken en zuipen en grote hoeveelheden testosteron. Met stijgende verbazing zullen de buitenlanders hebben gekeken naar het gebrek aan stijl, beheersing en schoonheid. Zo keken Asterix en de zijnen ook naar de Romeinen: onbeschaafde barbaren, dom en primitief. En dat alles op zaterdag om de verjaardag van de koning te vieren. Een vorst die host en klapt en schaterlacht en toch zo graag helemaal volks in wil zijn. Zelden of nooit horen we hem over kunst, literatuur, esthetiek of moraal praten. Opvoeden? Dat moeten de zestien miljoen BV’s die ons land rijk is maar lekker zelf doen. ieder voor zich? Dat schept geen cultuur. En ook geen collectieve moraal.

Moraal, dat is zo langzamerhand een ouderwets begrip geworden in ons land. De intrinsieke zekerheid dat eenieder weet wat betamelijk en onbetamelijk is. Wat wel en niet kan, zonder dat er politie bij hoeft te komen. Hoe zat het ook alweer met oma aan wie we vroegen of zij haar euthanasie momentje een week kan vervroegen omdat wij een vakantie hebben geboekt? Als we dit soort opmerkingen laten passeren (en dat doen we) dan helpt ook Youp niet meer met zijn corrigerende tikjes. Als Nederland toch bezig is zijn onderwijs te verbeteren: moraal moet weer een vak worden op school, niet verscholen in filosofie, maar als zuivere leerstof. Een land dat zijn morele ruggengraat kwijt raakt heeft niet zomaar een probleem, het zou existentiële paniek moeten voelen.

1 Reactie
  • DCécile van Mil
    Geplaatst op 21:00h, 08 mei Beantwoorden

    Geweldig beschreven and I fully agree…! Zeker inzake het feit dat velen tevens de definitie niet eens meer kennen van Moraal en het zou zeker als zuivere leerstof gegeven mogen worden…

Geef een reactie