Geen stadion, geen uitlaatklep

Geen stadion, geen uitlaatklep

De Amerikaanse schrijver en querulant Hunter S. Thompson schoot zichzelf in februari 2005 door het hoofd nadat hij een briefje had geschreven waarop stond: the football season is over. Hij bedoelde American football, en schreef verder: ‘geen wedstrijden meer, geen plezier meer.’ Hij was 67 en vond het mooi geweest.

Het stilleggen van het voetbalseizoen is veel meer dan een bijkomstigheid van de huidige crisis. Miljoenen fans zijn de enige gemeenschap die ze echt belangrijk vinden kwijtgeraakt. De kerk, het café, de sportschool zijn als sociale centra weggevallen, maar het zwaarst lijken de voetbalfans te lijden voor wie samenkomen belangrijker is dan het spel zelf. Een team onderzoekers van de Londense Loughborough University heeft aan honderden supporters gevraagd wat voetbal betekent in hun dagelijks leven en dat met foto’s te documenteren. Op meer dan 90 procent van die foto’s was geen wedstrijdmoment te zien. In plaats daarvan kleedkamers, club kantines, bierpompen, spandoeken, clubdassen en opgewonden medesupporters in de vakken. Tijdens een wedstrijd kunnen de fans zich even laten gaan, hun zorgen vergeten, gewoon lekker gek doen en door het lint gaan. Fans, in het dagelijks leven brave burgers, durven in een stadion zwarte spelers en homoseksuele arbiters uit te schelden omdat ze zich veilig voelen binnen de groep, hun clan, hun stam. Zelfs een nederlaag geeft ruimte om samen emotioneel te worden. Er vindt een schaamtevrije ontlading plaats van opgekropte frustraties, teleurstellingen of woede. Gedeelde emotie brengt de meest uiteenlopende types tot elkaar. In eenzelfde vak zitten cabaretiers, ondernemers, politici, dj’s, wetenschappers en kinderen samen van hetzelfde te genieten. Ze hoeven tijdens een wedstrijd of in de pauze niets tegen elkaar te zeggen, niets van elkaar te weten, de gezamenlijke beleving is meer dan genoeg om het leuk te hebben. Behalve in de skyboxen kent voetbal geen sociale gelederen, bier en broodjes kroket verbroederen, opspringen bij een doelpunt gebeurt door jong en oud. Alles mag veranderen door echtscheiding, sterfgevallen, verhuizing of carrièrewisseling, wat blijft is de club, de constante factor voor fans die vanaf hun geboorte tot hun dood achter dezelfde vereniging staan. Het zal voor de fans in Duitsland een schrale troost zijn dat de competitie daar weer van start mag. Ze zullen thuis, samen, maar op gepaste afstand, naar de wedstrijd kijken en juichen, biertje in de hand. Dat haalt het niet bij een stadion, dat zullen ook de supporters van de clubs in de overige Europese competities gaan meemaken.

In Amerika is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen voetbal en zelfdoding, want Thompson is niet de enige voor wie het gemis van zijn favoriete sport ondragelijk is. Sportjournalist Simon Kuper vertelt in de Financial Times dat zelfmoord afneemt in steden waar de club de play-off bereikt en in het hele land afneemt op Super Bowl Sunday, omdat de supporters moed putten uit hun samenzijn. Kuper, die een prachtboek schreef over Ajax, toont in zijn Soccernomics aan dat hetzelfde geldt voor Europa: als het nationale voetbalelftal deelneemt aan de Wereld- of Europese kampioenschappen ontnemen mindere mensen zich van het leven. De spelers van de Engelse club Norwich City maken zich zorgen om het welzijn van hun oudere fans en zijn ze gaan bellen om ze een hart onder de riem te steken. Sociale media kunnen helpen, net als het kijken naar herhalingen van topwedstrijden of samen vanaf het balkon zingen en de zorg toejuichen. Maar niets weegt op tegen kameraden die samen, op zondag, de opperste emoties beleven, schouder aan schouder, hand in hand. MB

 

Geen reactie's

Geef een reactie