Hypocrisie & corruptie, dat is het in NL

Ja, we kunnen wel blijven klagen over leugens in de Nederlandse verkiezingsstrijd (of daarvoor, of daarna), zoals we ook verbijsterd kunnen luisteren naar de manier waarop de een de ander van draaien beschuldigd, maar laten wij n ou niet collectief naief doen. Is het ooit anders geweest? Zoals het ook geen nieuws is dat mr Joris Demmink, secretaris-generaal van Justitie, verdacht van kindermishandeling, zijn positie blijkt te misbruiken om juridisch buiten schot te blijven (Katholiek Nieuwsblad van 31 augustus 2012). En ook niemand vreemd moet opkijken als NRC Handelsblad vandaag meldt dat twee bekende rechters, die beschuldigd worden van meineed in de beruchte Chipshol-affaire (u weet wel, van de familie Poot en Harry van Andel), vriendjes hebben ingeschakeld om de gang van zaken te manipuleren. Mag ik even? Hier is gewoon iedereen te koop. Hier bestaan evenveel dossiers als in de laden van J. Edgar Hoover in diens toptijd en is chantage dus aan de orde van de dag. De afgelopen week is weer eens duidelijk geworden in wat voor een hypocriet landje wij leven. In Sicilië weet je dat het allemaal corrupt is; in Nederland denk je dat het anders is vanwege die nette calvinistische hoofden met hun morele praatjes (en vingertjes), maar helemaal niet. Dit land is veel en veel rotter dan wij durven denken. En durf is hier het juiste woord: weet u waarom Demmink, ondanks bewijzen dat hij pedofiel is, min of meer met rust wordt gelaten? Omdat wij niet kunnen geloven dat een man op die positie zulk schandelijk gedrag vertoont. Dat kàn gewoon niet waar zijn. Maar er zijn toch bewijzen? Toch, kàn het niet kloppen. Nette rechters die liegen, politici die maar wat roepen om de gunst van de kiezer te winnen (hoe dom denken zij dat wij zijn?) en bedrijven die cijfers vervalsen, klanten bedonderen, illusies verkopen. Dat moet toeval zijn. Dat ruikt naar een (links/rechts) complot…Maar nee, het is wel degelijk onze cultuur geworden. Nederland is verworden tot het koninkrijk van de hypocrisie om niet te zeggen het corruptieparadijs bij uitstek. Dat dit niet hardop wordt gezegd heeft te maken met valse gêne, hypocrisie dus. Laat het hier eens over gaan tijdens de campagne. Nog elf dagen om onze eer een beetje te redden. Wie biedt?

PS: men leze het werk van J.G. Ballard over wie Theodore Dalrymple heden een lezing hield in Paradiso.

2 Reactie's
 • Derk van Bodegom
  Geplaatst op 23:21h, 02 september Beantwoorden

  Er gebeuren nog veel meer sinistere dingen…. HYPOCRISIE… hypothecrisie….hypotheekcrisis………. Het is maar een woordspeling, maar ook daarbij wordt gemanipuleerd, worden machtsspelletjes gespeeld, worden er dubbele agenda’s op na gehouden, wordt in de naam van transparantie maximale intransparantie bereikt, wordt buiten rechterlijke en democratische controle allerlei feitelijk onrecht gecreëerd en instellingen als de AFM opgezet die zichzelf in stand houden over de ruggen van belanghebbenden….. (zie weekendbijlage FD van vorige week) .Zoals ik zei: het is maar een woordspeling ……..

 • George Knight
  Geplaatst op 10:14h, 03 september Beantwoorden

  ‘Er is op dit moment wel degelijk zicht op corruptie binnen het overheidsapparaat. Op landelijk niveau. Ik praat over het beïnvloeden van politici. Tweede-Kamerleden onder anderen. Ik zeg dat het gebeurt, ja. En ik praat over het beïnvloeden van rechters. Dat gebeurt ook. Criminelen hebben geprobeerd rechters en politici te beïnvloeden. Dat is absoluut zo. Ik zeg het niet, omdat ik het denk, maar omdat die informatie er is.’ Aldus de toenmalige Amsterdamse Officier van Justitie Fred Teeven in 1999.
  http://georgeknightlang.wordpress.com/2012/09/02/waarom-is-er-geen-grondig-onderzoek-naar-joris-demmink/

Geef een reactie