Ik ben strijdbaar en knok graag

Jeanine Hennis-Plasschaert is op het eerste gezicht totaal verkeerd ‘gecast’ voor de post van Minister van Defensie. De in 1973 geboren liberale politica heeft een secretaresseopleiding als basisopleiding maar zij wist zich intussen wel via baantjes bij de Europese Commissie en KPMG (subsidieadviseur) op te werken tot gevierd lid van het Europese Parlement waar zij in 2004 aan de slag ging. Niet inzake defensie of veiligheid, wel met tranport en justitie in haar portefeuille. In 2010 werd zij uitgeroepen tot Europarlementariër van het jaar. Haar motto toen al: strijdbaar en bereid om te knokken. Alsof ze haar nieuwe baan zelf kon voorspellen.
Jeanine Hennis-Plasschaert komt vaak en graag in het nieuws, is goedlachs en charmant, een harde werker en een trouwe VVD’er, maar dat is toch echt niet voldoende om aan een buitenlander uit te kunnen leggen waarom uitgerekend zij op het moeilijke departement van Defensie is terechtgekomen. En toch is het een briljante zet. Defensie heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. Bezuinigingen, ontslagen, onduidelijkheid over de opvolging van de F-16, gedonder in Afghanistan, een nogal studentikoze minister die de troepen -en zeker de hoge officieren- tot wanhoop moet hebben gebracht met zijn badinerende commentaren in de media. Van buiten kon je het zien gebeuren: demotivatie, gebrek aan zelfvertrouwen, wegebbende trots. En er was en is ook geen internationale missie meer om over te kunnen opscheppen. Srebrenica blijft als een donkere wolk boven het Nederlandse leger hangen, nooit meer goed te maken. En dan komt Jeanine. Een blamage of juist een uitstekende timing? Zij is de eerste vrouw in de geschiedenis die verantwoordelijk is voor onze defensie en zij kan het dus eigenlijk alleen maar goed doen. Zij heeft (nog) geen idee hoe een tank er van binnen uitziet of hoe je moet onderhandelen over de aanschaf van een gevechtsvliegtuig, maar daar heeft ze andere mensen voor. Deze minister moet juist niets van wapens en het militaire apparaat weten. Daarentegen is het aan te bevelen om met fluwelen handschoenen de troepen weer in zichzelf te laten geloven. In plaats van wapengekletter, slimme oplossingen. Geen onnodig duur materieel, maar wel zorgen dat Nederland een onmisbare schakel wordt in de bredere defensie strategie van de NAVO. Ja, zorgen en niet commanderen. Aaien in plaats van afsnauwen. Een vrolijk en gemotiveerde landmacht, een stoere en slim spionerende marine en een extreem goed opgeleide luchtmacht. Meer met minder en dus beter. Haar thema’s zijn: veranderen, moderniseren, durven te krimpen en toch groot blijven. Bittere pillen met honing door de besnorde monden drukken! Ze zullen genieten.
Laat zij om te beginnen eens het optreden van de voormalige Franse minister van defensie, Michèle Alliot-Marie, bestuderen. Altijd mooie Chanel pakjes, op hakjes het v liegdekschip op, niet bevreesd voor keiharde besluitvorming en (dus) door de troepen liefkozend MAM genoemd (de letters van haar naam). MAM liet zich niets op de mouw spelden, raakte nooit in paniek, besliste beheerst en dwong de grootste bewondering af. Hoe gaat de minister straks binnen onze barakken heten? Jeanine? Ik denk Jeanne d’Arc.

1 Reactie
  • Derk
    Geplaatst op 13:23h, 10 november Beantwoorden

    Goed verhaal, een vrouw kan ongelofelijk positieve en verrassende effecten hebben in een organisatie als Defensie, op geheel eigen wijze de angel verwijderen uit potentieel moeilijke situaties, zeer ontwapenend zijn (leuk idee bij Defensie :):)) en heel stabiliserend werken. Defensie verdiend inderdaad nu eens een keer het beste, een morale booster, een menselijk gezicht !!!
    En dat ze niet weet hoe een tank er uit ziet van binnen: die staan in opslag voor de verkoop, dus géén punt …….

    Derk

Geef een reactie