Macron Napoleon

Macron Napoleon

De New York Times vergelijkt in de krant van vandaag presidentskandidaat Emmanuel Macron met Napoleon. Begrippen als Frankrijk deblokkeren, de Franse emigranten terughalen naar het vaderland zodat zij zich daar nuttig kunnen maken, de links-rechts tegenstellingen binnen de politiek overbruggen en het systeem tot in de diepste gelederen veranderen passen net zo goed bij de dictatoriale Corsicaan als bij het 39-jarige wonderkind dat het op 7 mei moet opnemen tegen Marine Le Pen. Zij noemt Macron een man die niet van Frankrijk houdt en dat werd de ‘buitenlander’ Napoleon ook verweten. Maar er zijn meer frappante overeenkomsten: de naam van de beweging. En Marche! , een militaire metafoor, zou Napoleon goed hebben bevallen, net als de geboorteplaats van Macron, Amiens, waar Joseph Bonaparte namens zijn broer in 1802 de vredesonderhandelingen met Engeland voerde. Deze leidden slechts tot een enkel jaar vrede omdat beide landen ruzie kregen over  de vrije handelsafspraken binnen Europa. Napoleon gunde de Engelsen geen millimeter voordeel. De aanstaande post-Brexit onderhandelingen, die Macron, als hij op 7 mei wint, moet voeren, liggen in zekere zin in het verlengde van Amiens: Engeland straffen voor zijn vertrek uit de EU door er een minder begunstigde handelspartner van te maken.

Macron zal moeten afrekenen met het absurd hoge aantal ambtenaren, de te korte werkweek, de vastgeroeste industrie, het niet te financieren sociale stelsel en de groeiende onveiligheid. Napoleon kende eenzelfde soort uitdaging en kwam daar uit dankzij het manipuleren van de publieke opinie. Hij voerde meer dan censuur in, hij muilkorfde de pers en drukte wetten door met behulp van  afgevaardigden die hij zelf in het parlement had geplaatst. Macron heeft aangekondigd de partijgebonden parlementariërs in juni te zullen vervangen door partijloze specialisten, die in principe uit zijn hand zullen eten. Zoek de verschillen…

Het risico dat Macron dictatoriaal gedrag zal vertonen is een sterk wapen in handen van Le Pen, die nog tien dagen heeft om de Fransen over te halen tegen de verpersoonlijking van de gehate elite te stemmen. Macron heeft de beste Franse opleidingen gevolgd en  miljoenen verdiend als bankier bij de Rothschilds. Hij is minister van economische zaken geweest onder president Hollande nadat hij voor hem tal van kastanjes uit het vuur wist te halen en heeft een geweldig netwerk binnen regeringen en multinationals. De CEO van Nestlé behoort tot zijn beste vrienden sinds hij er, samen met McKinsey, voor zorgde dat zij een megadeal konden sluiten. Niet bepaald een gunstig profiel om de ontevreden, werkloze, bange en xenofobe kiezer over te halen.

Er wordt veel te vroeg beweerd dat Macron het presidentschap niet meer kan ontgaan. De gedoodverfde winnaar heeft juist erg veel te verliezen.

1 Reactie
  • Paul Vet
    Geplaatst op 06:02h, 21 oktober Beantwoorden

    Hi Mark. Good to see you are still active and able to write such interesting articles. Nicki and I now live in Cape Town

Geef een reactie