Met Rob Wijnberg naar de collaboratieve krant

Wat komt er na het einde van de krant en het einde van, bijvoorbeeld, Newsweek online? Deze vraag werd mij gisteren gesteld tijdens een lezing van de voormalige hoofdredacteur van NRC Next, Rob Wijnberg. Hij is bezig een nieuwe digitale krant op te zetten. Een krant waar nieuws weer nieuws is en waar niet alleen met de waan van de dag wordt meegehost. Mooi plan. De kwaliteit van de journalistiek in ons land gaat denderend achteruit. Nieuwtjes, meer halve roddels, over een Amsterdamse advocaat of over doping bij de zoveelste wielrenner, winnen het ook in de zogeheten kwaliteitsbladen steeds vaker van diepte analyse en duiding. Nieuws als amusement. Wijnberg wil weg van de ‘uitzonderingen’, die nieuwtjes vaak vormen, en terug naar de contekst, de grote samenhang. Geen aparte economie redactie, maar een redactie waar disciplines (en kennis) met elkaar worden verbonden. Kennis in plaats van snelle info die geen intellectuele gymnastiek vereist. Hij is op zoek naar abonnees die al betalen voordat de krant online verschijnt. Hij heeft al redactieruimte aangeboden gekregen in de kelder van De Groene (slim van De Groene). Nu nog startgeld. Ook dit vind ik een goed idee, je niet meteen in de schulden steken, maar de lezer vooraf om een investering vragen. De krant als gezamenlijke onderneming. Terug naar de vraag die me werd gesteld: als dit project moet slagen dan moet de investeerder volgens mij ook wat te vertellen hebben. De lezer gaat mede bepalen wat er in zijn krant komt. De redactie beslist niet meer alleen, de aandeelhouder denkt en beslist mee. Het wordt een co-creatie. Daarmee moet de journalistiek in korte tijd opnieuw een slag maken. Eerst van papieren krant naar digitaal. En nu, heel snel afstappen van het alleenrecht om te beslissen wat er waar in de krant komt te staan. De redacteur wordt dienaar van de lezer.
Of een collaboratieve krant beter wordt dan een ‘autoritaire’ valt natuurlijk nog te bezien. Maar laten we Wijnberg helpen met dit experiment door alvast een abonnement te nemen op echt nieuws en echte informatie.

1 Reactie
 • Marijke Andriese
  Geplaatst op 01:48h, 21 februari Beantwoorden

  Mooi initiatief. We hebben, toen NRC Next nog floreerde onder de leiding van Rob Wijnberg zeer van de krant genoten. Dit in tegenstelling tot de huidige ontwikkelingen met de krant.
  We hebben veel belangstelling voor de ontwikkeling die Rob voorstelt en worden graag op de hoogte gehouden van de vorderingen van het nieuwe idee.
  Met vriendelijke groet,
  Marijke Andriese en John Meulensteen

Geef een reactie