Narcisten in virustijd

Tijdens de presidentiële campagne in 2006 riep Donald Trump dat hij midden op Fifth Avenue zou kunnen gaan staan en iemand neerschieten zonder een enkele stem te verliezen. Onlangs beweerde hij dat hij als president niet eens aan een onderzoek onderworpen zou worden als hij het ook echt had gedaan. Overmoed begeleidt Trump al zijn hele leven, een eigenschap die bij een veel diepere psychische afwijking blijkt te horen. Een groepje psychiaters van de American Psychiatric Association volgt het gedrag van president Trump sinds diens verkiezing op de voet. De professionals kwamen al snel tot de conclusie dat ze te maken hadden met een ‘gestoorde geest, een donkere zolder vol fladderende vleermuizen.’ De ‘catastrofale prestatie’ van Trump heeft niet alleen te maken met ideologie maar ook met psychologie. In een artikel in het maandblad Atlantic gaat de conservatieve jurist George T. Conway III nog een stapje verder door te beweren dat Trump lijdt aan een ‘narcistische persoonlijkheidsstoornis.’ In tijden van voorspoed is een dergelijke pathologische afwijking al gevaarlijk omdat moraal en institutionele fundamenten geen ruimte krijgen, in tijden van pandemie kost een dergelijk karakter mensenlevens, schrijft Conway.

Wat kenmerkt een narcist? Allereerst lijdt hij aan zelfoverschatting. Hij overdrijft zijn prestaties, focust op machtspelletjes en is gefixeerd op winnen. Als het zo uitkomt is liegen voor hem een reële optie. Trump beweerde dat er in de VS voldoende tests zijn om het corona virus te traceren, terwijl die er niet waren. Hij houdt vol dat Google aan een website werkt waarmee Amerikanen online kunnen testen of ze ziek zijn, terwijl daar geen sprake van is. Hij stuurt een hospitaalschip van de marine naar New York en dat blijkt niets anders te zijn dan een stunt voor de komende presidentsverkiezingen. Het schip ligt praktisch leeg in de Hudson te wachten op patiënten in een stad die compleet in paniek is over het gebrek aan ziekenhuisbedden. Verder is de narcist achter zijn branie in wezen uiterst kwetsbaar. Hij leeft in voortdurende angst door het ijs te zakken en heeft te lange tenen om gecorrigeerd te willen worden. In Trumps geval betekent het dat hij zich omringt met jaknikkers en niet met de beste mensen om de pandemie te bestrijden.

De narcist houdt van stoken en onrust zaaien waardoor zijn omgeving uit balans raakt en hij zelf in controle blijft. Trump ten voeten uit. Narcisten zijn bovendien rancuneus en genieten van wraak. Wie Trump tegenspreekt krijgt publiekelijk een veeg uit de pan of wordt ontslagen. Trumps afkeer van New York is inmiddels bekend, maar de ongeïnteresseerdheid waarmee hij de stad die nooit slaapt de schuld gaf voor het gebrek aan ventilatoren was zelfs voor zijn aanhang te bot. De overduidelijk tegen Trump gekeerde New York Times is ervan overtuigd dat de huidige president een zwakkeling is die bang is om leiding te geven, sterker nog, hij ‘ontloopt zijn verantwoordelijkheden’ door te liegen en anderen de schuld te geven van falend beleid. De families van de tienduizenden Amerikaanse slachtoffers verwachten compassie van hun leider, die echter economie belangrijker lijkt te vinden dan mensenlevens. Hij neemt daarnaast vooral de tijd om op te scheppen over zijn tv-optredens en het feit dat hij nr. 1 op Facebook staat (wat ook al niet waar is). Trump, en de in veel opzichten op hem lijkende Britse premier Johnson, hebben het geluk dat zij een enorm publiek trekken, de droom van iedere narcist. Maar in de euforie lijken ze niet door te hebben dat ze herinnerd zullen worden, niet als helden, maar als meelijwekkende patiënten.

2 Reactie's
 • Menno
  Geplaatst op 17:42h, 27 april Beantwoorden

  Hey Marc, prachtig artikel, heb er van genoten!

  En nu maar hopen dat ze inderdaad meelijwekkende patiënten worden… of is dat te hard?

  Groeten vanuit Brussel van een trotse neef!

 • Roger Roselle
  Geplaatst op 16:07h, 23 oktober Beantwoorden

  Prachtig artikel en volledige lezing over de narcistische Trump. Gevaarlijk individu.

Geef een reactie