Radicaliseren

Pasen is ook het laatste avondmaal, verraad, dood door kruisiging. Vrolijk Pasen, wordt er dan gezegd. Op zo’n moment radicaliseer ik. Hoezo vrolijk Pasen? Hoezo het leven vieren met eitjes zoeken, chocolade hazen doorbijten, paasbrood dik met boter besmeren terwijl de Hoorn van Afrika de ergste hongersnood in decennia kent? Gezellig langs de bollenvelden met oma terwijl Mosul onder vuur ligt, gifgas Syrische baby’s doodt, honderden hopelozen in de Middellandse Zee drijven?

We kunnen onze ogen wel blijven sluiten voor de werkelijkheid, maar ook beslissen het roer om te gooien. Pasen is een mooi moment: radicaal voor solidariteit; radicaal tegen armoede; radicaal opkomen voor degenen die gepest en gediscrimineerd worden; radicaal nee zeggen tegen racisme (wat de UEFA z’n sterren zo mooi laat zeggen); radicaal in de spiegel kijken en bezweren dat alle mensen gelijk zijn aan degene die je aankijkt.

Pasen, dan gaat het over lijden en het vergeven van zonden. Over de zwakke mens en de sterke verleidingen. Over Judas die Christus wel moèst verraden omdat hij anders niet aan het kruis zou komen en betekenisloos van de aarde zou verdwijnen. Niet Jezus, maar Judas is de held. Maar ja, dat past niet in het verhaal, dus is het niet waar. Wij laten ons zoveel op de mouw spelden dat wij het niet eens meer merken. Wat past is comfortabel, wat wringt willen we op afstand houden.

Radicaliseren betekent kiezen, een standpunt innemen, risico’s lopen. Daar word je vrolijker van dan van Pasen. Radicaliseren is niet alleen weggelegd voor gehersenspoelde islamitische fundamentalisten, maar voor een ieder van ons. Het innemen van radicale standpunten lucht op, schept duidelijkheid, ontspant. Radicaal het geld voor paaseieren doneren aan Amnesty? Radicaal de sloeberds in de buurt uitnodigen voor een paasbroodje? Radicaal beseffen wat er precies op Goede Vrijdag is gebeurd, dat er een man vanwege zijn radicale geloof en overtuiging met spijkers aan een kruis is getimmerd? En radicaal tot de conclusie komen dat wij in 2000 jaar niets hebben geleerd. Behalve, misschien, dat het nooit te laat is om te radicaliseren.

1 Reactie
  • Edzard
    Geplaatst op 02:34h, 02 november Beantwoorden

    Brilliant!!!

Geef een reactie