Remember Jamal Khashoggi

Remember Jamal Khashoggi

Op 2 oktober 2018 liep Jamal Khashoggi het Saoedisch consulaat in Istanboel binnen. Hij zou er in stukken gezaagd uitkomen. Volgens de CIA staat buiten kijf dat een dergelijke operatie alleen kon plaatsvinden met goedkeuring van de hoogste hand, niemand minder dan kroonprins Mohammed bin Salman (MbS). Wat wist Khashoggi dat het koninkrijk op vreemd terrein het risico durfde te nemen voor de hele wereld te kijk te staan? Twee jaar na dato wachten de Turkse aanklagers, familie en de vrienden nog steeds op antwoorden. Hun vrees dat de moord uit het collectief geheugen zal verdwijnen wordt intussen getemperd door het uitbrengen van twee documentaires, Kingdom of Silence en The Dissident, de laatste overigens met enige moeite.

Kingdom of Silence, een Showtime-productie onder regie van Rick Rowley en gratis te zien op YouTube, volgt de journalist vanaf zijn eerdere loopbaan als topadviseur van de Saoedische overheid. We zien hoe Khashoggi jarenlang intimiteiten deelde met de omgeving van koning Salman en MbS. Als hoofdredacteur kreeg hij later rijkelijk inside information van het hof. De betrekkingen waren hartelijk, totdat Khashoggi de leugens niet meer aankon en naar Amerika vertrok. Welke geheimen nam hij mee? Was hij van plan uit de school te klappen in zijn columns voor The Washington Post, bijvoorbeeld over de betrekkingen tussen al Qaeda en het Saoedisch vorstenhuis? Vlak voor zijn dood had Khashoggi een afspraak gemaakt met een onderzoeker die voor nabestaanden van de aanslag van 9/11 een zaak tegen de Saoedische regering voorbereidde. Het vermoeden dat de Saoedi’s al Qaeda hebben gefinancierd en de aanslagen mede hebben voorbereid doet natuurlijk al lang de ronde, maar hier kwamen misschien bewijzen. Het is goed denkbaar dat de Saoedische geheime dienst van de afspraak op de hoogte was. Zij blijkt een meester hacker te zijn van mobiele telefoons, zoals ook Jeff Bezos, baas van Amazon en eigenaar van The Washington Post heeft gemerkt. Hij werd volgens onderzoek van de Verenigde Naties jarenlang afgeluisterd door Riyad. Het koningshuis hoopte belastende informatie te bemachtigen die weer gebruikt kon worden om de krant onder druk te zetten bepaalde anti-Saoedische columns te verbieden.

Over deze en andere ‘tentakels’ gaat The Dissident van Bryan Fogel, die origineel materiaal koppelt aan slimme, computer gegenereerde beelden. De documentaire richt zich op de laatste vijf jaar van Khashoggi’s leven, gezien door de bril van de in Montreal woonachtige dissident Omar Abdulaziz, vriend en collega van de vermoorde hoofdrolspeler. Ook zij werden zo subtiel door de Saoedische autoriteiten afgeluisterd dat ze het niet door hadden. Fogel kreeg zijn verdere informatie van Turkse onderzoekers, aanklagers en vooral van Hatice Cengiz, de verloofde van Khashoggi die tevergeefs buiten het consulaat in Istanboel op haar toekomstige echtgenoot wachtte. Op zoek naar ‘emotioneel beeld’ mocht Fogel het toekomstige huis van het paar zien en naar persoonlijke voice mails luisteren.

Nadat The Dissident afgelopen januari op het Sundance filmfestival was vertoond, met juichende kritiek van onder meer Hillary Clinton, pikte geen enkel stream platform de film op. Netflix heeft een twijfelachtige relatie met de Saoedi’s sinds het in 2019 onderdanig akkoord ging met het schrappen uit een serie van een episode die het koningshuis niet zinde (Patriot Act With Hasan Minhaj). Apple en Amazon lijken MbS niet verder te willen ergeren en kochten de rechten evenmin. Distributeur Briarcliff Entertainment zal The Dissident in enkele selecte steden première laten gaan voordat hij het hele land in durft. Wat zegt dit over de macht die de Saoedi’s over Amerika hebben, vraagt Fogel zich bezorgd af, want als Bezos afgeluisterd kan worden, dan is niemand meer veilig.

 

Geen reactie's

Geef een reactie