Travestiet pakt ANC aan

Voor cabaretiers is politiek Zuid-Afrika een goudmijn. Je hoeft de kranten maar open te slaan of het ene schandaal na het andere wordt de lezers voorgeschoteld. De witte politici klagen over corruptie door ANC-top, de zwarte politici herleiden alle problemen tot de altijd nog aanwezige apartheid. Op de radio en televisie is het niet anders: niemand in het hele land lijkt te deugen. Op één enkele dag werd bekend dat een groot pensioenfonds door politici en belangrijkste zakenlieden schaamteloos was leeggehaald, zodat duizenden werknemers plotseling zonder oude dag voorziening zaten, werd president Cyril Ramaphosa een elitaire minkukel genoemd, die geen fantasie heeft en aan de leiband van het kapitaal loopt (en dus de armen vergeet) en hebben blanke meisjes van een school in Rustenburg geklaagd over het gebrek aan stijl van hun zwarte medeleerlingen en zich afgevraagd of een zwarte leraar wel ‘een echte leraar’ kan zijn. En dit is slechts een kleine greep uit het aanbod.

Cabaretier Pieter-Dirk Uys (73), beter bekend onder zijn artiestennaam Evita Bezuidenhout, die hij koos om Eva Perron te eren, vindt het heerlijk. Hij/zij hoeft naar eigen zeggen nauwelijks na te denken om zijn/haar sketches in te vullen en doet dat dan ook meedogenloos. Evita treedt de weekenden meestal op in de Fugard Studio in Kaapstad met haar ‘When in Doubt, say Darling’ en alle voorstellingen zijn weken van tevoren uitverkocht. Een paar jaar geleden vertelde zij haar grappen voor een klein publiek, onder wie Nelson Mandela, aartsbisschop Tutu, F.W. de Klerk en Thabo Mbeki. Tegen de Nobelprijswinnaars De Klerk en Mandela zei zij toen dat het duidelijk was waarom F.W. kaal was geworden: hij had de last van de natie op zijn hoofd gekregen, terwijl Nelson lekker mocht uitrusten op een of ander eiland. De zaal lag plat. Volgens Evita waren er twee dingen verschrikkelijk in Zuid-Afrika: apartheid en de zwarten. Iedereen sloeg zich op de dijen.

In zijn nieuwste show gaat hij vooral tekeer tegen het ANC. ‘Het ANC respecteert absoluut de vrijheid van meningsuiting; pas nadat een mening is geuit verdwijnt de vrijheid.’ Of: ‘Ik ben waarschijnlijk de enige blanke vrouw die voor apartheid heeft gestemd. Hadden ze mij maar opgesloten, dan was ik nu minister van Onderwijs geweest.’ Over zijn ‘dochter’ Winnie-Jeanne zegt Evita dat zij politieke wetenschappen studeert. ‘Wat slim van ze om die twee woorden te combineren.’ Haar afstudeerscriptie gaat over de erfenis van Mandela. ‘Helaas niet over de held, maar over de verrader die zijn ziel heeft verkocht aan het blanke kapitaal.’

Als hij niet op het toneel staat geeft Uys voordrachten aan jongeren over de gevaren van promiscuïteit. Niemand waarschuwt al zo lang en consequent voor HIV. En dat is hard nodig in een land waar voormalig president Mbeki beweerde dat HIV een Westerse uitvinding is en dat je Aids kan vermijden door na seks een douche te nemen.

In de Mail & Guardianmaakte een columnist zich onlangs zorgen over de druk op de persvrijheid in Afrika. Dat geldt misschien voor Kenya, Burundi en Tanzania, maar in Zuid-Afrika mag Evita gewoon haar gif spuien in The Cape Times. En dat is, te midden van alle klachten over corruptie en bedrog, goed nieuws.

1 Reactie
  • Binja
    Geplaatst op 10:32h, 20 november Beantwoorden

    Houd je Trevor Noah ook in de gaten toevallig?

Geef een reactie