Trump voor rechter wegens intimidatie van de media

Een Amerikaanse president heeft onnoemelijk meer bevoegdheden dan, zeg, een Nederlandse premier of een Oostenrijkse president. De huidige president maakt daar nogal kwistig gebruik van en lijkt ervan te genieten. Maar als hij de hem niet welgevallige pers regelrecht bedreigt gaat hij over de streep. Een journalist die kritiek op hem heeft mag hij volgens de grondwet van repliek dienen, maar hij mag niet gebruik maken van zijn machtspositie om hem te straffen. Met andere woorden: Donald Trump mag zijn eerste amendementsrechten gebruiken maar niet justitie inzetten om diezelfde rechten van een ander aan te pakken. Daar trekt de Donald zich niets van aan. Als het aan hem ligt worden kritische media hard gestraft, misschien zelfs van de markt gehaald, een regelrechte aanval op de persvrijheid die in het eerste amendement juist wordt verdedigd.

PEN America en Protect Democracy, twee organisaties die de vrijheid van meningsuiting in de gaten houden, hebben Trump aangeklaagd. Zij eisen dat de president stopt met zijn directe aanvallen op bepaalde kritische media.

Tijdens persconferenties wijst hij in het bijzonder naar journalisten van The New York Times, The Washington Post, CNN en NBC. Hij noemt hen leugenaars en manipulatoren die ‘nep nieuws’ aan het publiek voorleggen. Ook Washington Post eigenaar Jeff Bezos heeft onder Trumps dedain te lijden. . Bezos is behalve eigenaar van een kritische krant ook baas van Amazon. Trump schroomt niet de Amerikanen op te roepen dit verzendbedrijf te boycotten. De dreiging met maatregelen te zullen komen deed het aandeel Amazon in 2018 aanmerkelijk zakken.

Alle aangevallen betrokkenen voelen zich geïntimideerd, maar de kwetsbaarste journalisten, zoals freelancers en immigranten, denken tegenwoordig wel twee keer na voordat zij een kritische noot over Trump op papier zetten.

PEN en Protect Democracy klagen de president niet in de eerste plaats aan vanwege zijn provocaties tijdens persconferenties. Het belangrijkste bezwaar geldt het ongeoorloofd opjutten van de publieke opinie. Trump heeft zich niet alleen met Amazon bemoeid, hij heeft ook heel doorzichtig een fusie tussen Time Warner, eigenaar van CNN, en AT&T laten blokkeren omdat hij de pest heeft aan de nieuwszender. En hij heeft gedreigd perskaarten en zendmachtigingen in te trekken. En dat nu is ongeoorloofd machtsmisbruik. De vraag is of justitie dat ook vindt of dat zij zich, net als in de zaak Time Warner, door argumenten van de president zal laten overtuigen.

Geen reactie's

Geef een reactie