Vluchtelingen! Omarm die frisse wind!

De geest is definitief uit fles en toch proberen heel veel mensen die ik ken hem weer terug te drukken. Wie internet zegt en globale village, zegt mobiliteit. Iedereen kan zien hoe goed wij het hebben en het zou vreemd zijn als al die mensen het daarbij zouden laten. Op naar de honingpot dus, ten koste van bijna alles. Europa kan de komende jaren vele miljoenen vluchtelingen verwachten, economische en politieke, wat doet het ertoe. We kunnen ze niet tegenhouden en willen dat in principe ook niet. Als zij komen kunnen we twee dingen doen: ze laten integreren of ze isoleren; van hun talenten gebruik maken of ze discrimineren; met hen delen of voor onszelf houden.

Laten we ons de juiste vragen stellen: wat als Afrikanen komen brengen en niet halen? Wat als zij en wij meer kunnen worden dan de som der delen? Wat als zij energie, betrokkenheid, creativiteit, loyaliteit en saamhorigheid inbrengen, daar waar apathie en ongeïnteresseerdheid bij zovelen in Europa de overhand hebben gekregen?

De dichter Kavafis schreef over een fictieve Romeinse stad in verval dat de burgers wachtten op de barbaren om de boel weer eens op te schudden. Ik denk dat wij zo naar onze immigranten moeten kijken: als een frisse wind die de gezapigheid en verwendheid van ons werelddeel op de tocht zet. Redders in de morele nood; uitdagers die het uiterste van ons zullen vragen. Niet leuk voor degenen die de sociale heilstaat koesteren als een recht. Ook niet leuk voor degenen die hun luiheid vertalen in angst voor de nieuwkomers, want zij zullen komen. En wie weigert zich aan te passen zal de strijd verliezen. En ten onder gaan. De evolutie beperkt zich nu eenmaal niet alleen tot dieren en planten.

Geen reactie's

Geef een reactie