Waarom Amerika verder nog zo verdeeld is of het rijke Wilde Westen

Wel eens gehoord van Teton County in de Amerikaanse staat Wyoming? Het district behelst onder meer veertig procent van Yellowstone Park en staat bekend als de rijkste enclave van de VS. Wyoming, land van vissers en ruiters, is het Monaco van Amerika omdat het een uiterst vriendelijk belastingklimaat heeft voor miljardairs. De staat kent geen inkomstenbelasting, geen onroerend goed- of vermogensbelasting noch winstbelasting op zakelijke transacties. In geen van de negenenveertig overige staten is het verschil tussen arm en rijk zo groot. De miljardairs in Wyoming bezitten samen meer dan 99 procent van iedereen anders die daar woont. Volgens een recent onderzoek door de bosbouwfaculteit van de universiteit van Yale is het gemiddelde jaarinkomen van de top één procent in Teton County 28,2 miljoen dollar. De top 0,1 procent zit op een gemiddelde van een kleine 370 miljoen dollar. Pas op grote afstand wordt het district in het eens zo arme Wilde Westen gevolgd door Connecticut, waar de bovenste laag gemiddeld 83,9 miljoen dollar binnen fietst, en New York, waar het om gemiddeld 69,9 miljoen dollar gaat. Het woord ‘rijk’ heeft eigenlijk geen zin bij vergelijkingen die de fantasie te boven gaan. De auteurs van het rapport hebben het dan ook over de ‘elite van de elite’, de ‘Uber welvarenden’ en de ‘centimiljonairs.’

De overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis in Wyoming is verwaarloosbaar. Maar de huizen zijn duur, waardoor de ‘gewone’ werknemer die de golfbanen maait, de skihellingen trimt of de bus bestuurt, buiten Wyoming moet gaan wonen. Als dat al kunnen betalen. Het personeel dat de huiseigenaars bedient bestaat vooral uit Mexicanen zonder verblijfsvergunning, van wie veertig procent onder de armoedegrens blijkt te leven. Een derde van de Latino schoolkinderen komt in aanmerking voor gratis middageten. Families van tien of meer slapen in shifts in woonwagens, de ouders hebben twee tot drie baantjes om eten te kunnen kopen. Wie hoger onderwijs wil genieten moet dat meestal zelf betalen omdat Wyoming, bij gebrek aan belastinginkomsten, nauwelijks studiebeurzen kent. Ver van de woonwagenparken leven de rijken achter hoge hekken in megabunkers, veelal gebouwd op rotsen en bewaakt door voormalige agenten van de Secret Service. Terwijl het personeel in armoede wegkwijnt geven ze wel statusverhogende miljoenen weg aan de natuur. Het entreegeld als sponsor van het Yellowstone Park, een stilzwijgende verplichting voor de elite, bedraagt 400.000 dollar, plus 41.500 dollar per jaar als vaste bijdrage aan de Club. Bossen, beren en meren tellen meer dan mensen. Nergens bestaan zoveel liefdadigheidsinstellingen waar geen behoefte aan is als in Teton County. Klimaatverandering gaat aan de bewoners voorbij. Nationale parken zijn tenslotte beschermd, dus over drie generaties ziet de natuur er volgens hen nog net zo ongerept uit als vandaag. Bosbranden? Tsunami’s? Die bereiken het land der vermogenden niet. En of ze terecht zoveel verdienen? Ze hebben het op eigen kracht bij elkaar gebracht, zonder erfenis van de familie, dus waarvoor zouden zij zich schamen?

Het rapport mag dan enigszins kritisch zijn, het straalt vooral respect uit voor zoveel kapitaalkracht. Zo’n honderdtachtig veelverdieners werden geïnterviewd, de een nog trotser op zijn geld dan de ander. Zonder blikken of blozen vertelt een amateur piloot dat hij een klein Russisch gevechtsvliegtuig heeft aangeschaft waarmee hij ‘zo laag over de golfbaan vliegt dat hij de vlagstokken raakt.’ Om te laten zien dat ze geen ‘assholes’ of patsers zijn gaan ze er prat op dat ze spijkerbroeken en cowboylaarzen dragen. Parels en bont zijn voor degenen die er niets van snappen. Niemand kan zien wie de skiër is of wie de sneeuwschoffelaar is. Is dat misschien de reden dat de arme Mexicanen geen aandacht krijgen, omdat ze ‘onzichtbaar’ zijn? Wie denkt dat de stijl van Donald Trump een uitzondering is in het Amerika van de eenentwintigste eeuw heeft het in elk geval goed mis.

1 Reactie
  • Harry Starren
    Geplaatst op 06:48h, 13 januari Beantwoorden

    Mooi!

Geef een reactie