Langs de Middellandse Zee (2)

Plukkers, herders, boeren, surfers, bedelaars, immigranten, seizoensarbeiders, bellers, piraten, terroristen, pelgrims, ontdekkingsreizigers, handelaren, gemarginaliseerden, kunstenaars, jagers, hippies, ridders, matrozen, politieke vluchtelingen, toeristen, video spelletjes adepten, kolonisten, troubadours en andere kompanen, zij allen reizen of, beter gezegd, het reizen is voor al deze mensen belangrijker dan het aankomen.
Zij die stilzitten vrezen de veroveraars en de bedelaars; zij die zitten verheugen zich intussen ook op de handelaren, magiers, kwakzalvers en waarzeggers.
Obese Boeddha’s voor hun schermen; nerds achter hun microscopen; zoekers boven hun Nokia toetsen; globalisten tussen lijden en plezier, eenzaamheid en vrijheid. Nomaden.
Wij zijn maar heel even sedentair geweest, vergeleken bij de miljoenen jaren dat wij bewogen. Op onderzoek uitgaan was de voorwaarde om vooruit te komen, rechtop te gaan staan, vuur te bewaren, wapens te smeden, gereedschap te bedenken, ruilhandel op te zetten, god uit te vinden. Reizen om te leren, te overleven op zoek naar meer en beter. Lopen om jezelf uit te vinden en af en toe zitten om jezelf te maken. Het nomadisme is de geschiedenis van het leven zelf. Afstanden betekenen alleen maar tijd, iets dat hij nog moest uitvinden. Uitsluitend de technieken die passen bij bewegen hebben het gehaald. Doorgegeven worden alleen de verhalen, het vuur, de kennis, de rituelen en wat objecten. Verder vernielt hij niets met opzet en bewaart niets als reserve. Wie beweegt moet licht zijn. Kijk maar naar de moderne Chinezen. Al het bezit past in hun mond, om hun pols of in een kartonnen koffertje.
Van de Chinees kunnen wij ook leren dat moraal eerder remt dan schept. Wie niet in de rug mag aanvallen of zijn vriend mag bedriegen, haalt het niet. De nomade is een overlever zonder ethische bagage. Hij is gewelddadig tegen heilige symbolen op het altaar van de vrede, maakt ze sedentair opdat hij zelf verder kan trekken. Een overwonnen geest laat plaats aan een overwinnende god. Geweld maakt plaats voor intelligentie: een pijl en boog om het hert te schieten dat de mens niet meer kan bijhouden.

Geen reactie's

Geef een reactie